Alergie na lepek vs. celiakie

V současné době se strava obyvatel evropských zemí a USA skládá z velké míry zejména z obilovin nebo potravin, k jejichž výrobě byla použita mouka. O možných negativních účincích nemá většina populace dostatečné informace. O glutenu neboli lepku se mluví zejména v souvislosti s celiakií – autoimunitním onemocněním vyvolaným nesnášenlivostí lepku, jehož hlavním projevem je poškození buněk sliznice tenkého střeva. U řady lidí se také často setkáváme s alergií na gluten. Mimo tyto dvě dnes již známá onemocnění, se objevuje i tzv. neceliakální senzitivita na gluten, která se projevuje také jinými symptomy, zejména kožními, neurologickými a psychickými. Je tedy správné konzumovat potraviny bezlepkové? Komu lepek škodí a komu ne? Jaké jsou varovné signály, že se nás problémy s lepkem týkají? Na tyto a další otázky vám odpoví MUDr. Tomáš Soukup Ph. D. Pořádáno S PODPOROU MĚSTA HRADEC KRÁLOVÉ. Vstupné 40 Kč.

Pro veřejnost

Program e-mailem

Vytisknout stránku
PS: Čtu tě Mapa stránek   English

2012 © Knihovna města Hradce Králové | Webdesign & SEO eStudio.cz